Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első űrben sült sütemények

2023. február 20. - Tokár Tamás Zalán

Az első űrben sült süteményeket, Christina Koch űrhajósnő és a Nemzetközi Űrállomás parancsnoka, Luca Parmitano készítették, 2019. decemberében. Az űrhajósok 5 csokis keksz megalkotásával kísérleteztek. A legelső édességet 25 percig sütötték, de kiderült, hogy a világűrben ennyi idő nem elég, ugyanis ez még nyers maradt. A többi kekszet egyre tovább hagyták benn a sütőben, a 4. és az 5. sikerült a legjobban, melyek 120 és 130 percig készültek. Ez alatt az űrállomás és a földi irányítás folyamatosan kapcsolatban álltak egymással, a NASA szakemberei tanácsokat és ötleteket adtak az űrhajósoknak. A kísérlet célja az volt, hogy megfigyeljék, hogyan lehet ételt készíteni mikrogravitációs környezetben. 2020. január 7-én, az 5 csokis kekszből 3-at, a SpaceX Dragon űrkapszulája segítségével visszaküldtek a Földre, hogy egy houstoni laboratóriumban további vizsgálatokat végezzenek el rajtuk.

spcake.jpg

Az első űrben sült süteményeket Christina Koch űrhajósnő és a Nemzetközi Űrállomás parancsnoka, Luca Parmitano készítették 2019. decemberében. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr318053140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása