Az első forgókerekes konzervnyitót William Lyman amerikai feltaláló szabadalmaztatta, 1870-ben. A konzervet a hollandok kezdték el használni a lazac tartósítására az 1770-es években, azonban a felnyitásuk – mivel nem rendelkeztek megfelelő eszközzel – elég nagy kihívást jelentett. Eleinte vésővel és kalapáccsal jutottak hozzá a tartósított ételekhez, egészen 1855-ig kellett várni az első konzervnyitó feltalálásáig. Ez azonban még nem volt se hatékony, se biztonságos, leginkább a katonák használták az amerikai polgárháborúban. William Lyman szerkezete már jobb konstrukciónak bizonyult az előző változatokhoz képest, a nyitó végét a konzerv közepébe kellett szúrni, hogy egy forgókerék segítségével körbe lehessen vágni. A Lyman-féle konzervnyitót eleinte kevesen használták, a tömeggyártását a Baumgarten cég kezdte el az 1890-es években. Az első olyan konzervnyitót, melyet már egy kézzel lehetett működtetni a Bunker Clancey Company dobta piacra 1931-ben.
Az első forgókerekes konzervnyitót William Lyman amerikai feltaláló szabadalmaztatta, 1870-ben. (Kép innen)