Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első niceai zsinat

2022. április 15. - Tokár Tamás Zalán

Az első niceai zsinatot I. Konstantin római császár hívta össze 325-ben. Ez volt az első egyetemes találkozás a keresztény egyház püspökei számára. A zsinat egyik fontos eredménye, hogy lezárták a trinitariusok és az arianusok közti vitát. Eldöntötték, hogy az Atya, a Fiú és a Szentlélek egyenlő a Szentháromságban és elvetették az arianusok azt a nézetét, hogy a Fiú nem egylényegű az Atyával, mert sokan úgy vélték, hogy ezzel tagadnák Jézus isteni mivoltát. Ezen kívül arról is határoztak, hogy az egyház tagjai a húsvétot, a tavaszi nap-éj egyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnap ünnepeljék. Az időpont meghatározására azonban nem jelöltek ki módszert, így máshogy számolta ki a húsvét napját az alexandriai pátriárka és a római pápa alá tartozó egyházrész. Bár a katolikus egyház 1581-ben egy kánonban rögzítette a húsvét napjának idejét, ez az ortodox egyházaknál a mai napig eltérő, mivel ők még mindig a Julianus-naptárt követik.

nicaea_icon.jpg

Az első niceai zsinatot I. Konstantin római császár hívta össze 325-ben. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr4517805749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2022.04.16. 09:43:19

Tudományosan és tényszerűen viszont sok Istent teremtettek az emberek és azokból JahveZsidóSátránIsten és annak avatárja ZombiJézuska kitalált alak.

Ráadásul egyik sem eredeti, hanem korábbi vallásokból és Istenekről koppintották, plagizálták.
süti beállítások módosítása