Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első amerikai tengerészgyalogosnő, aki harci zónában szolgált

2023. február 01. - Tokár Tamás Zalán

Az első amerikai tengerészgyalogosnő, aki harci zónában szolgált, Barbara Dulinsky, 1928. október 18-án született, San Franciscóban. Barbara Dulinskyt 1951-ben vették fel az USA tengerészgyalogságához, szorgalmának és rátermettségének köszönhetően egyre magasabbra került a ranglétrán.  Néhány évvel később kinevezték a női tengerészgyalogosok vezető gyakorlati oktatójává, a dél-karolinai Parris-szigeten. Dulinsky, miután önként jelentkezett, 1967. márciusában Vietnámba küldték, hogy az első amerikai tengerészgyalogosnőként katonai szolgálatot teljesíthessen. Barbara Dulinsky az Egyesült Államok Vietnami Katonai Segítségnyújtási Parancsnokságához került egy évre, ahol adminisztratív vezető volt. Barbara Dulinsky egyedi példája, megnyitotta az utat azoknak a nőknek, akik a tengerészgyalogságnál akartak elhelyezkedni. Ennek eredményeképp 1967 és 1973 között még 35 amerikai tengerészgyalogosnő kapott lehetőséget Vietnámban. Barbara Dulinsky 1974-ben nyugdíjba vonult, egy ideig San Franciscóban élt, majd a washingtoni Kentbe költözött. 1995. március 28-án hunyt el, 66 éves volt.

barbara-dulinsky.jpg

Az első amerikai tengerészgyalogosnőt, aki harci zónában szolgált, Barbara Dulinskynek (1928-1995) hívták, 1967-ben került Vietnámba. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr5918037006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása