Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első magyarországi dinoszaurusztojás lelet

2023. február 13. - Tokár Tamás Zalán

Az első magyarországi dinoszaurusztojás leletre 2015-ben találtak rá, az iharkúti ásatásokon, melyet Ősi Attila paleontológus irányított. Az ásatások során egy néhány centiméter hosszú, ovális alakú, 85 millió éves tojásmaradvány került elő. Eleinte úgy vélték, hogy a lelet egy gekkó-szerű gyík tojása, de a kutatók véleménye megváltozott. A Dr. Prondvai Edina biológus által vezetett, 2017-ben és 2020-ban publikált vizsgálatok során kiderült, hogy a lelet egy kisméretű ragadozó, maniraptora dinoszaurusz, egy Pseudogeckoolithus tojása. A kutatásoknak köszönhetően ráadásul, nem csak a magyarországi tojásmaradványt sikerült beazonosítani, a 2020-as publikációban azt is leírták, hogy az európai szigetvilágban elterjedt, gekkó tojáshéjnak gondolt késő kréta korú leletek, valójában madárszerű dinoszauruszoktól, vagy valódi madaraktól származnak. Ha valaki kíváncsi az első magyar dinoszaurusz tojásra, akkor a Magyar Természettudományi Múzeum állandó kiállításán megtekintheti.

dinotojas_fit_640x10000.png

Az első magyarországi dinoszaurusztojás leletre 2015-ben találtak rá, az iharkúti ásatásokon, melyet Ősi Attila paleontológus irányított. A képen a lelet látható különböző nézetekben. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr4318047624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása