Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első magyar nyomtatott bejgli recept

2022. december 26. - Tokár Tamás Zalán

Az első magyar nyomtatott bejgli recept, Czifray István 1829-ben kiadott szakácskönyvében jelent meg először. Czifray István, József nádor főszakácsa, a Magyar nemzeti szakácskönyvben az ételt pozsonyi finom mákos kalács néven említette. A bejgli Sziléziából ered, a 14. század óta ismerik Európában. A bejgli neve a német beugen, vagyis meghajlít szóból származik, mivel eredetileg patkó alakú volt. Hazánkban a 19. század második felében, a Monarchia idején, osztrák hatásra lett a karácsonyi menü része. Czifray receptje mákos vagy diós tölteléket javasol és nem véletlenül. A népi hiedelem szerint a mák bőséget hoz, a dió pedig elűzi a rontást. Napjainkban már jóval színesebb a választék, létezik például gesztenyés, diós-áfonyás, meggyes-mákos, mandulás, pisztáciás és aszalt szilvás bejgli is.

recept.png

Az első magyar nyomtatott bejgli recept, Czifray István 1829-ben kiadott szakácskönyvében jelent meg először. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr2018007130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása