Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első budapesti, házgyári elemekből épült panelház

2022. október 05. - Tokár Tamás Zalán

Az első budapesti, házgyári elemekből épült panelházat, 1966. novemberében adták át Újbudán, az Etele út 15-25. szám alatt. Az épület L110-es elemei már nem egy helyi üzemben készültek, hanem Óbudán, a Budapesti 1. számú Házgyárban. A panelház felszereltsége rendkívül modernnek számított, mivel a 180 lakását távfűtéssel, fürdőszobával és beépített WC-vel látták el, mely akkoriban nem volt szokványos egy átlagos ingatlannál. Több ismert személy is élt itt, például Nagy Imre özvegye, Égető Mária, Újvári László Európa bajnok műugró, Szombathy Gyula színész, valamint a Nemzeti Múzeum egykori főigazgatója, Fülöp Ferenc is. Az épületet, a panelprogram részeként, 2012-ben felújították, leszigetelték, lecserélték a nyílászárókat, illetve egyedi fűtésrendszert alakítottak ki. 2016-ban volt az épülettömb 50. születésnapja, az ünnepségen még emléktáblát is avattak.

budapest-xi-kerulet-kelenfoldi-lakotelep-_2.jpg

Az első budapesti, házgyári elemekből épült panelházat, 1966. novemberében adták át Újbudán, az Etele út 15-25. szám alatt. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr5017945932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.10.07. 19:01:00

Szokás gyalázni a panelházakat, mert hát tényleg van sok hibájuk, de amikor kitalálták a dolgot, akkor az még nagy technikai újítás volt. És volt olyan strapabíró, mint a fél USA-ban máig szokásos deszkaházak. Ez akkor szempont volt. Olcsón fedelet rakni az emberek fölé, kis puritánság nem akadály. Laktam én az ötvenes években épült kertes házban, azért volt benne fürdőszoba, mert a nagyapám épített bele egyet. Ehhez a mércéhez képest a panelházak a rendszer diadalát hirdették. Az, hogy a meleg kiszivárog belőle mindenhol, akkor még a kutyát nem érdekelte, majd jól bedurrantunk, akkor még volt miből, még az ózonlyuk-mizéria is a jövőben rejtezett, a klímaválságot pedig pláne senki nem képzelte el. Sajnos a világ változott, az igények pedig nagyon megnőttek.
süti beállítások módosítása