Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első magyar együttes, amely felkerült a BBC top 10-es listájára

2023. február 15. - Tokár Tamás Zalán

Az első magyar együttes, amely felkerült a BBC top 10-es listájára, a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) volt, 2020. októberében. A BBC klasszikus zenei magazin online kiadása, nem helyezés szerint, hanem ábécé sorrendben írt az általa legjobbnak ítélt szimfonikus zenekarokról, például a Bécsi Filharmonikusokról, a Londoni Szimfonikus Zenekarról és a Los Angeles-i Filharmonikusokról.  A cikk említést tett a Budapesti Fesztiválzenekart alapító és 1983-óta vezető Fischer Iván karmesterről, aki azért olyan eredményes, mert stílusa gyakran eltér a megszokott szabályoktól. A BBC arra is kitért, hogy a zenekar vegyesen játszik kortárs, régi és népzenét is, ami óriási szabadságot jelent a tagok számára. A Budapesti Fesztiválzenekar, 2023. januárjában zeneszerzői pályázatot hirdetett a Fővárosi Önkormányzat támogatásával, Budapest egyesítésének 150. évfordulója alkalmából. A zsűri 2023. május 30-ig bírálja el a beérkező, ünnepi nyitány műfajú pályaműveket, melyek hossza minimum 5, maximum 10 perc lehet.

budapest_fesztivalzenekar_terttanc_koncert_2.jpg

Az első magyar együttes, amely felkerült a BBC top 10-es listájára, a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) volt 2020. októberében. A BFZ vezetője a középen látható Fischer Iván (1951-) karmester, aki Kocsis Zoltánnal alapította a zenekart. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr3918047674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása