Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Munkácsy Mihály első jelentős műve

2023. március 13. - Tokár Tamás Zalán

Munkácsy Mihály első jelentős művét, a Siralomházat, 1869-ben festette düsseldorfi tanulóévei alatt. Az 1848-49-es szabadságharc után sok fiatal állt betyárnak, a képen ennek a romantikával kevert, realista ábrázolásmódja látható. A törvényen kívüli, bujdosó legények a gazdagok kirablásával tartották fenn magukat, elfogásuk után halálra ítélték őket. A kivégzésre váró betyárokat meglátogathatták a rokonaik a siralomházban, hogy elbúcsúzhassanak tőlük, ennek célja részben az elrettentés volt. A drámaiságot meglehetősen erőtejesen mutatja be Munkácsy, a képen szereplő emberek arckifejezése, az érzelmek teljes skáláját bemutatja be. A Siralomház elismert festővé tette Munkácsyt, a kortárs művészek munkáit bemutató kiállításon, a párizsi Szalonban aranyérmet nyert vele. Az anyagi előrelépés sem maradt el, a Siralomház megtetszett egy amerikai milliomos vasgyárosnak, Willstaeknek és 10 000 frankért megvásárolta a festőtől. A Siralomház 100 évig magántulajdonban volt, ezután vette meg a magyar állam, jelenleg a Magyar Nemzeti Galéria B épületében látható.

mun107.jpg

Munkácsy Mihály (1844-1900) első jelentős művét, a Siralomházat, 1869-ben festette düsseldorfi tanulóévei alatt. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr3518070214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása