Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első fröccs

2022. június 22. - Tokár Tamás Zalán

Az első fröccsöt Fáy András reformer fóti birtokának pincéjében készítették, 1842. október 5-én. Fáy ezen a napon, szüretre hívta néhány barátját, az összejövetelen jelen volt Vörösmarthy Mihály és Jedlik Ányos is. Jedlik Ányos, magával hozta találmányát, a szódásüveget és mivel túl erősnek találta a bort, a jelenlévők legnagyobb meglepetésére hozzá spriccelt egy kis szódavizet. Így született meg a fröccs! Az italt elnevezték spriccernek, de Vörösmartynak ez nem igazán tetszett, ezért a nevet később fröccsre változtatta. Vörösmarty Mihályt a fröccs annyira megihlette, hogy még verset is írt róla, Fóti dal címmel. A fröccsöt hamar megkedvelték és még ma is nagyon népszerű hazánkban, 2015-ben Hungarikummá nyilvánították.

mihaly_vorosmarty_bust_2020_fot.jpg

Az első fröccsöt Jedlik Ányos (1800-1895) készítette, 1842. október 5-én, Fáy András (1786-1864) fóti birtokának pincéjében. A képen Vörösmarty Mihály (1800-1855) mellszobra és a fröccsről szóló költeményének egy részlete látható. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr6117863587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása