Az első magyar nyelvű nyomtatott szakácskönyv 1695-ben jelent meg Kolozsváron, Misztótfalusi Kis Miklós nyomdájában. A Szakáts mesterségnek könyvetskéje a csíksomlyói ferences kolostorban, 1693-ban írt kézirat majdnem pontos másolata (ami valószínűleg a helyi szakács műve lehetett), melyet utána Misztótfalusi lektorált és kibővített. A könyv összesen 213 receptet tartalmaz. Az első kiadásból két csonka példány maradt, ezek a kolozsvári Akadémiai Könyvtárban, valamint az Országos Széchényi Könyvtárban találhatóak. Az 1698-as második kiadás egyetlen teljes példányát, a szegedi Egyetemi Könyvtárban lehet megtekinteni.
Az első magyar nyelvű nyomtatott szakácskönyv, a Szakáts mesterségnek könyvetskéje, 1695-ben jelent meg Kolozsváron, Misztótfalusi Kis Miklós nyomdájában. A képen a második kiadás látható, mely 1698-ban jelent meg változatlan formában. (Kép innen)