Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első magyar nyelvű nyomtatott szakácskönyv

2021. január 18. - Tokár Tamás Zalán

Az első magyar nyelvű nyomtatott szakácskönyv 1695-ben jelent meg Kolozsváron, Misztótfalusi Kis Miklós nyomdájában. A Szakáts mesterségnek könyvetskéje a csíksomlyói ferences kolostorban, 1693-ban írt kézirat majdnem pontos másolata (ami valószínűleg a helyi szakács műve lehetett), melyet utána Misztótfalusi lektorált és kibővített. A könyv összesen 213 receptet tartalmaz. Az első kiadásból két csonka példány maradt, ezek a kolozsvári Akadémiai Könyvtárban, valamint az Országos Széchényi Könyvtárban találhatóak. Az 1698-as második kiadás egyetlen teljes példányát, a szegedi Egyetemi Könyvtárban lehet megtekinteni.

mxcp_1610571941893_szakatsmesterseg.jpg

Az első magyar nyelvű nyomtatott szakácskönyv, a Szakáts mesterségnek könyvetskéje, 1695-ben jelent meg Kolozsváron, Misztótfalusi Kis Miklós nyomdájában. A képen a második kiadás látható, mely 1698-ban jelent meg változatlan formában. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr8616387576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása