Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

A magyar atlétika első olimpiai bajnoka

2022. május 27. - Tokár Tamás Zalán

A magyar atlétika első olimpiai bajnoka, Bauer Rudolf, Budapesten született 1879. január 2-án. Gyerekkora óta sportolt, 1895 és 1898 között a Budapesti Torna Clubnál versenyzett, birkózott, atletizált, evezett és futballozott. 1898-tól jogot hallgatott a Budapesti Tudományegyetem, 1899-től pedig a Magyaróvári Gazdasági Akadémián tanult, ahol az Akadémiai Atlétikai Klub ifjúsági elnökévé választották. 1900-ban, a párizsi olimpián újfajta dobótechnikájának köszönhetően olimpiai bajnok lett diszkoszvetésben. Ezen az olimpián nem osztottak érmeket a versenyzőknek, Bauer egy míves, ezüst cukortartót kapott jutalmul. Miután hazatért, 1901-ben megalapította a Pannóniai Evezős Klubot és még két évig versenyzett egy evezős nyolcas tagjaként. A Magyaróvári Gazdasági Akadémia elvégzését követően Sósér-pusztára költözött és gazdálkodni kezdett. 1905-ben családot alapított, két lánya és egy fia született. Részt vett az első világháborúban, 1914 és 1916 között a szerbiai harctéren küzdött. Bauer Rudolf 1932. november 9-én hunyt el szívelégtelenségben, a Kerepesi temetőben helyezték örök nyugalomra.

le_hongrois_rudolf_bauer_du_budapest_forma-club_vainqueur_du_lancement_du_disque_aux_jo_1900.jpg

A magyar atlétika első olimpiai bajnoka, Bauer Rudolf (1879-1932), 1900-ban, a párizsi olimpián aratott diadalt diszkoszvetésben. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr7217841361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása