Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első magyar hárfa reklám

2022. március 14. - Tokár Tamás Zalán

Az első magyar hárfa reklám 1837. március 12-én jelent meg, a Honművész nevű újság 163. oldalán. A hirdetés, Franz Brunner osztrák gitár és hárfakészítő mester által alkotott duplapedálos hárfákról számolt be, melyeket Bécsben, a Laimgrube 82. szám alatt lehetett megvásárolni. A Honművész egy szépirodalmi, művészeti és divatlap volt, ami sokrétűen tájékoztatta az olvasóit. Így fordulhatott elő, hogy a reklámmal egy angliai tojás fogyasztásról és egy francia léghajóról szóló írás között találkozhatott a korabeli olvasó. A HarpPost hárfablog szerint a hangszer népszerűsítése azért figyelemréméltó, mert az 1810-ben szabadalmaztatott duplapedálos hárfa, csupán az 1820-as években kezdett el terjedni Európában. Ez arra enged következtetni, hogy hazánkban viszonylag hamar divattá vált a nemesi és polgári családokban a hárfa használata.

honmuvesz_harfareklam.jpg

Az első magyar hárfa reklám 1837. március 12-én jelent meg, a Honművész nevű újság 163. oldalán, egy angliai tojás fogyasztásról és egy francia léghajóról szóló írás között. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr5617779566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása