A legenda szerint az első perecet 610-ben készítette egy katolikus szerzetes, egy észak-olaszországi kolostorban. A szerzetes kenyértésztából hosszú csíkot sodort és hurkot csavart rajta, mintha imára kulcsolt kéz lenne. A péksüteménynek a pretiola (vagyis jutalom) nevet adta és a jó tanuló gyerekeknek kedveskedett vele. A perec az évszázadok alatt fokozatosan ismertté vált és megjelent más országokban is. Dél-Franciaországban a kolostorok kedvelt eledele lett, Németországban megsózták és bretzelnek vagy pretzelnek hívták. A perec legkorábbi képi ábrázolása, egy elzászi apáca, Herradis von Landsberg, Hortus deliciarum (Örömök kertje) című, 1180 körül írt enciklopédiájából való.
A legenda szerint az első perecet 610-ben készítette egy katolikus szerzetes, egy észak-olaszországi kolostorban. A perec legkorábbi képi ábrázolása, egy elzászi apáca, Herradis von Landsberg, Hortus deliciarum (Örömök kertje) című, 1180 körül írt enciklopédiájából való. (Kép innen)