Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első magyar okoszebra

2021. szeptember 20. - Tokár Tamás Zalán

Az első magyar okoszebrát 2016. október 10-én adták át Debrecenben, a Tőzsér utca és az István út kereszteződésében. Az intelligens gyalogátkelőhelyet – mely az Új Főnix Tervnek köszönhetően valósulhatott meg - a balesetek megelőzése érdekében hozták létre. A zebra szenzoros oszlopok segítségével érzékeli a gyalogosokat, majd az úttestbe épített LED lámpáival mindkét irányba villogva jelez az autósoknak. A rendszer hatékonynak bizonyult és ma már nem csak Debrecenben, hanem számos más településen is (például Kecskeméten, Kaposváron, Pápán) használnak okoszebrát, melyből jelenleg 133 működik az országban.

zebra3.jpg

Az első magyar okoszebrát 2016. október 10-én adták át Debrecenben. A zebra érzékeli a gyalogosokat, majd az úttestbe épített LED lámpái segítségével jelez az autósoknak. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr7816693252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

UtazóTódi · utazotodi.blog.hu 2021.09.21. 11:50:08

Azt hiszem volt ilyenhez szerencsém a Balaton északi partján is, kifejezetten rossz ötletnek tartom. A stroboszkópszerűen villogó fehér LED-ek odavonzzák a tekintetet és azt nézi az ember, hogy mi a fene csillog a burkolaton, miközben a várakozókat nem is veszi észre. Én legalábbis így jártam, lámpák nélkül a gyalogosokra tudtam volna fókuszálni...

kvp 2021.09.21. 16:34:11

@UtazóTódi: Talan voros fenynek kellene villognia vagy inkabb narancssarganak. Azt a legtobb autos tudja mar, hogy a villogo narancssarga az utakadalyt jelol. (egy potencialis epitesi godorbe meg talan csak nem hajt bele epeszu autos)

UtazóTódi · utazotodi.blog.hu 2021.09.21. 17:06:06

@kvp: az volt a rossz, hogy a napfényben pont olyan volt, mintha üveg csillogott volna a burkolaton, azt néztem mit kell kikerülni.
süti beállítások módosítása