Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első magyarra szinkronizált film

2021. július 03. - Tokár Tamás Zalán

Az első magyarra szinkronizált filmet, a Négy és fél muskétás című német vígjátékot, 1936-ban mutatták be hazánkban. A film szinkronjának készítését 1935. novemberében kezdték el a Magyar Film Iroda műtermében. Dramaturgnak Lakner Artúrt kérték fel, akinek az volt a feladata, hogy magyarra igazítsa át a film német szövegét. Lakner nagyon fárasztónak találta a munkát. Nyolc napig ült a sötétben fülhallgatóval a fülén és vizsgálta a film szereplőinek beszédét, szófordulatait. Tevékenységét a keresztrejtvény-készítéshez hasonlította. A Négy és fél muskétás azonban nem aratott túl nagy sikert, a korabeli kritikák nem írtak jókat róla. A magyar szinkron egy időre háttérbe szorult, csak a második világháború után kezdett népszerűvé válni.

tt0140680.jpg

Az első magyarra szinkronizált filmet, a Négy és fél muskétás című német vígjátékot, 1936-ban mutatták be hazánkban. A film dramaturgja Lakner Artúr (1893-1944) volt. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr6116611364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása