Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első ipari porszívó

2021. április 16. - Tokár Tamás Zalán

Az első ipari porszívót, egy angol mérnök, Hubert Cecil Boot alkotta meg 1901-ben. Találmányának ötlete akkor született, amikor megfigyelt egy tisztító berendezést egy vasútállomáson, mely kifújta a port a vonatkocsikból. Az eljárást nem tartotta túl hatékonynak, ezért Boot létrehozta „Puffing Billy” nevű benzinmotoros szerkezetét, mely magába szívta a port. Bár a masina eléggé zajos volt és olyan nagy, hogy lovaskocsival kellet húzni, mégis hamar népszerű lett. Gyakran használták középületek, szállodák takarításához, sőt még VII. Eduárd brit király is igénybe vette, rezidenciája tisztításához. Boot 1904-től már háztartási porszívót is gyártott, melynek elektromos árammal működtetett verzióját, egy évvel később dobta piacra. Ekkora már több konkurens cég is megjelent hasonló szerkezetekkel, a versenyt a Hoover nyerte, ez az oka annak, hogy a „hoover” szó az angol nyelvterületeken porszívót jelent.

d09d10f50abb8f4fc2a63d4fb9c3a1c5.jpg

Az első ipari porszívót, egy angol mérnök, Hubert Cecil Boot (1871-1955) alkotta meg 1901-ben. A masina elég nagy és zajos volt, de hamar népszerű lett. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr7816497826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyingizik 2021.04.20. 14:59:45

Ha jól értelmezem, a szerkezet az utcán maradt, vagyis a kimeneti nyílás kültéren volt.
A mai porszívók kimeneti nyílása a beltérben marad (mivel kicsi a készülék) így - még a szűrés után is - (a minimálisan poros) levegőt a beltérbe tolja vissza.
Vagyis: e tekintetben a posztban bemutatott megoldás jobb volt.
süti beállítások módosítása