Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első ókori olimpiai játékok

2021. január 29. - Tokár Tamás Zalán

Az első ókori olimpiai játékokat Kr. e. 776-ban rendezték Zeusz isten tiszteletére, a görögországi Olümpiában, kizárólag férfiak vehettek részt rajta. Ekkor még csak egyetlen napon és egy számban mérhették össze tudásukat a sportolók, a stadionfutásban (a stadion hossza 192 m volt), melynek első olimpiai bajnoka a szakácsként dolgozó éliszi Koroibosz lett. A görögök ezután 4 évente rendeztek olimpiát, a két esemény közt eltelt időszakot olimpiádnak hívták. Az olimpia, mely később már ötnaposra bővült, egyre népszerűbb lett. A játékok idején tilos volt háborúzni. A sportágak száma folyamatosan gyarapodott, győztesnek lenni pedig hatalmas megtiszteltetésnek számított. A bajnokok olajfa koszorút kaptak, szobrot állítottak nekik és még adót sem kellett fizetniük életük végéig. Az ókori olimpiai játékokat I. Theodosius császár tiltotta be Kr. u. 393-ban.

mxcp_1600982601240_1024px-stadion_of_nemea.jpg

Az első ókori olimpiai játékokat Kr. e. 776-ban rendezték. A sportesemény egyetlen versenyszáma a stadionfutás volt, melynek első bajnoka az éliszi Koroibosz lett. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr9516398996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása