Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első nemzetközi űrrepülés

2020. december 04. - Tokár Tamás Zalán

Az első nemzetközi űrrepülésre 1975. júliusában került sor. A szovjet Szojuz–19-et és az amerikai Apollo 18-at 1975. július 15-én lőtték fel. Az űrhajók két nap keringés után, július 17-én összekapcsolódtak, majd parancsnokuk, (a korábban az első űrsétát végrehajtó) Alekszej Leonov és Tom Stafford ünnepélyesen kezet rázott, melyet a világ televíziói élőben közvetítettek. A Szojuz és az Apollo 44 órán át repült összekapcsolva, ez idő alatt az asztronauták megmutatták egymás űrhajóit és közösen elvégeztek néhány kísérletet. A Szojuz-Apollo program az űrverseny végét jelentette és enyhülést hozott a két nagyhatalom számára.

mxcp800px-portrait_of_astp_crews_restoration.jpg

Az első nemzetközi űrrepülésre 1975. júliusában került sor, a program sikeres volt és az űrverseny végét eredményezte. (A képen balról jobbra Donald Slayton, Thomas Stafford, Vance Brand, Alekszej Leonov, Valerij Kubaszov).  (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr5716305632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása