Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első magyar pesti serfőzde

2023. január 11. - Tokár Tamás Zalán

Az első magyar pesti serfőzdét, Proberger Jakab alapította 1687-ben, Első Pesti Serfőző Ház néven. Proberger Jakab, bajor származású tábori felcser volt, a Budát visszafoglaló sereggel érkezett hazánkba, 1686-ban. Miután Proberger letelepedett, felhagyott a szakmájával és új életet kezdett. Pesten megvásárolt, majd felújított egy épületet (ahol korábban a megszálló törökök szintén serfőzdét működtettek) és itt vitte sikerre vállalkozását. Proberger Jakab ismert és befolyásos ember lett, 1688-ban elnyerte a kamarási tisztséget, majd 1693-ban városbíróvá választották. Proberger serfőzdéje nagy népszerűségnek örvendett, a városrész fellendült, egyre több jómódú, nyugalomba vonult serfőzőmester döntött úgy, hogy a közelbe költözik. Proberger Jakab 1711-ben elhunyt, a serfőzdét felesége vette át, ezután Városi Serház néven működött tovább 1815-ig. Az épületet 1869-ben lebontották, helyén ma az V. kerületi Újvárosháza áll, a Váci utca 62-64. szám alatt.

vaci_utca_62_64_horvathv07.jpg

Az első magyar pesti serfőzdét, az Első Pesti Serfőző Házat, Proberger Jakab alapította, 1687-től 1815-ig működött. Az épületet 1869-ben lebontották, helyén ma a képen látható V. kerületi Újvárosháza áll. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr5218022520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása