Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első bionikus műkéz

2022. december 28. - Tokár Tamás Zalán

Az első bionikus műkezet, az i-LIMB-et, 2007. júliusában mutatta be megalkotója, David Gow. Gow rendszeres nézője volt A holnap világa című brit tudományos filmsorozatnak. 1980-ban látott egy részt, melyben elektromos meghajtású, mesterséges karokat mutattak be, ez inspirálta abban, hogy ő is művégtagokat tervezzen. Több évtizednyi kutatómunka után megszületett az i-LIMB, egy olyan a műkéz, melynek ujjai külön-külön is mozgathatóak, ráadásul - a bőrhöz kapcsolódó elektródáknak köszönhetően – a páciens a gondolataival tudja irányítani. Az i-LIMB sok végtaghiányos ember életét megkönnyítette, leginkább háborúban megsérült veterán katonák kezdték el használni. Gow óriási sikert aratott. Technológiai díjakat nyert, az Edinburgh-i Egyetem a tudomány tiszteletbeli doktorává nyilvánította, valamint 2014-ben a Brit Birodalom Legkiválóbb Rendjével tüntették ki.

ilimb8.jpg

Az első bionikus műkezet, az i-LIMB-et, 2007. júliusában mutatta be megalkotója, David Gow (1957-). (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr7118007980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

B4nk Verein 2022.12.29. 15:29:03

Azt tudta a kedves Blogger, hogy az emberek a saját testükből kinőtt kezeiket is a gondolataikkal vezérlik? Ekkora baromságot. Csak arról van szó, hogy valahonnan az idegrendszerből felfogott jel az aktuátoron keresztül mozgássá alakul. Ez normálisan úgy van, hogy az agykéregből induló ingerület a perifériás idegrendszeren keresztül a megfelelő izomba érve azt összehúzódásra bírja. Ha nincs izom, mert mondjuk a végtag amputálásra került, az idegi ingerület akkor is elindul és eljut egészen a csonkig ha addig az idegek épek, csak mondjuk egy robotikus aktuátor/szervo motor fogja aztán némi jelfogást- és feldolgozást követően a mozgást elvégezni, ha ezek a külső berendezésrek rendelkezésre állnak. Az idegrendszerből kinyerhető az ingerület már közvetlen az agykéregből, vagy akár a megmaradt perifériás idegrendszerből is nyerhető ingerületi jel, amelyet feldolgozva tudható, hogy milyen mozgást kell létrehozni... na ezt szokták egyesek gondolatvezérlésnek becézni, ami egy egyszerű lódítás.
süti beállítások módosítása