Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraverseny

2022. november 14. - Tokár Tamás Zalán

Az első Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraversenyt 1933. májusában rendezték Budapesten, a Zeneakadémián. Az esemény Dohnányi Ernő zenepedagógus kezdeményezésének köszönhetően valósulhatott meg. A szervezőket egyrészt a hat évvel korábban indított varsói Chopin verseny inspirálta, másrészt fontostank tartották, hogy megemlékezzenek Liszt Ferenc zenei munkásságáról. A versenyt Fischer Annie nyerte meg, ami az akkor 19 éves zongoraművész karrierjének első komolyabb sikere volt. Napjainkban a Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraverseny, a hazai és a nemzetközi zenei élet egyik legjelentősebb eseménye. Legutoljára 2021. szeptember 12-19. között rendezték meg, ez volt a 15. alkalom. A verseny első helyezettje egy 16 éves kanadai versenyző, Kevin Chen lett.

download_1.jpg

Az első Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraversenyt 1933. májusában rendezték Budapesten, a Zeneakadémián. A versenyen Fischer Annie (1914-1995) nyert. (Kép innen)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr3517977932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása