Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első stilizáltan ábrázolt, londoni metrótérkép

2022. október 17. - Tokár Tamás Zalán

Az első stilizáltan ábrázolt, londoni metrótérképet, Henry Beck angol műszaki rajzoló alkotta meg, 1931-ben. A hálózat sűrűsége miatt – az átláthatóság érdekében – változtatni kellett a térképen, ezért a metrónál dolgozó Henry Beck leegyszerűsítette. Beck szakított a helyes földrajzi ábrázolással és különböző színű, vízszintes, függőleges, valamint 45 és 90 fokos vonalakkal jelenítette meg a metróhálózatot, így könnyebbé vált a tájékozódás. Az egyszerűsített metrótérkép először 1932-ben jelent meg próbaképp 500 példányban, majd 1933-ban is kiadták zsebtérkép formájában, több mint 700 ezer példány fogyott el belőle. Mivel Beck munkája rendkívül praktikusnak bizonyult, idővel a világ más részein is elterjedtek a hasonló stílusban ábrázolt metrótérképek. A londoni Design Muzeum, Beck térképét a 20. század második legnagyszerűbb ipari formatervének nyilvánította a Concord repülőgép után.

tube.jpg

Az első stilizáltan ábrázolt, londoni metrótérképet, Henry Beck (1902-1974) angol műszaki rajzoló alkotta meg 1931-ben. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr2717955628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása