Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első pesti szabadtéri fagylaltbódé

2022. július 11. - Tokár Tamás Zalán

Az első pesti szabadtéri fagylaltbódét, a Hébé kioszkját, 1840-ben nyitotta meg Fischer Péter cukrász, a Szervita téren. A Hébé kioszkja azonban - mely Fischer cukrászdája közelében üzemelt – zavarta a lovaskocsikat, ezért 1842-ben a Színház térre (a mai Vörösmarty térre) kellett költöznie. Fischer 12 féle fagylaltot árult, állítólag a gránátalma ízű volt a legfinomabb, melynek a receptjét a mester féltve őrizte.  A Hébé kioszkja hamar népszerűvé vált, gyakran fagyizott itt Széchenyi István, miután megnézte a Pesti Német Színház előadásait, de Kossuth Lajos és Deák Ferenc is kedvelte a helyet. Fischer Péter nem sokkal később, 1843-ban elhunyt, a fagylaltbódét családja üzemeltette tovább, töretlen sikerrel. Érdekesség, hogy 1848. márciusában Fischer Péter fia, Károly, nemzeti színű, piros, fehér, zöld fagylaltot készített. A Hébé kioszkja 1866-ig szolgálta ki vendégeit, ezután közlekedésfejlesztési okokból megszűnt és lebontották.

193601_szinhazter_2.jpg

Az első pesti szabadtéri fagylaltbódét, a Hébé kioszkját, 1840-ben nyitotta meg Fischer Péter cukrász, a Szervita téren. A kép bal oldalán a színház téri bódét láthatjuk, mely 1842-ben költözött ide. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr8817878809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása