Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első európai szépségkirálynő

2022. március 28. - Tokár Tamás Zalán

Az első európai szépségkirálynő, Simon Böske, magyar volt, Keszthelyen született 1909. február 15-én. Böske karrierje 16 évesen indult, 1925-ben ő lett a Keszthelyi Korzó Szépe, majd Siófokon a Balaton Tündére. Miután első helyezést ért el a Miss Hungary (akkori Miss Hungária) versenyen, egy hónappal később, 1929. február 8-án, még nagyobb sikert aratott, Párizsban elnyerte a Miss Európa címet. Simon Böske óriási népszerűségre tett szert, gratulált neki a francia köztársasági elnök, a monacói herceg, valamint több reklám és filmszerepet is felkínáltak neki. Bár Európa szépe számos ajánlatot kapott, ő mégsem élt a lehetőségeivel. Simon Böske nem sokkal később férjhez ment Brammer Pál budapesti textil-nagykereskedő és posztógyároshoz, de mivel a kapcsolatuk nem volt boldog, hamar véget ért a házasságuk. A válás után Jób Dániel, a Vígszínház művészeti igazgatója felesége lett. A második világháború idején, Böske férjével együtt túlélte a holokausztot, de szülei sosem tértek vissza Auschwitzból. Simon Böskét mentálisan és fizikailag is megviselték a vele történtek, egészsége megromlott. Agysorvadása miatt egyre nehezebben tudott járni és beszélni, folyamatos gondozásra szorult. Simon Böske 1970. október 8-án halt meg 61 évesen, a Kozma utcai izraelita temetőben helyezték örök nyugalomra.

simon_boske_miss_hungary_es_miss_europe.png

Az első európai szépségkirálynő, Simon Böske (1909-1970), magyar volt, 1929. február 8-án nyerte el Miss Európa címet. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr5417790388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása