Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első női drámaíró

2022. március 25. - Tokár Tamás Zalán

Az első női drámaíró, Gandersheimi Hrotsvitha, 935 körül született Szászországban, szász nemesi családban. Hrotsvitha apáca lett, a Gandersheimi Apátságban élt, mely akkoriban kulturális és oktatási központnak számított. Hrotsvitha fontos kapcsolatokra tett szert az apátság falai közt, együtt tanult I. Ottó német-római császár húgával és Madarász Henrik leányával. Verses legendáit, misztériumjátékait, I. és II. Ottóhoz írt verseit, valamint a saját korának eseményeit feldolgozó, Primordia Coenobii Gandershemensis című művét, latin nyelven írta. Hrotsvitha sokat merített a pogány római szerzők színdarabjaiból és ezeket erkölcsi témájú drámákká változtatta. Műveiben olyan nőkről írt, akik saját útjukat követték és nem féltek kiállni az igazukért. Gandersheimi Hrotsvitha haláláról nincsenek pontos információk, valószínűleg 973 körül hunyt el, más források szerint 1002-ben.

roswitha_of_gandersheim.jpg

Az első női drámaíró, Gandersheimi Hrotsvitha, a Gandersheimi Apátságban volt apáca, műveiben a nőket helyezte előtérbe. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr6017787046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pyrandus 2022.03.26. 17:54:42

Újra kiadni, elolvasni!
süti beállítások módosítása