Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első magyar nyelvű orvosi könyv

2022. március 21. - Tokár Tamás Zalán

Az első nyomtatott, magyar nyelvű orvosi könyvet Pápai Páriz Ferenc írta, a Pax corporis (A test békéje) 1690-ben jelent meg Kolozsváron. A mű „házicselédes gazdáknak s gazdaasszonyoknak s az ügyefogyott szegényeknek” íródott, vagyis a szerzője elsősorban a hétköznapi embereknek szánta. Pápai, könyvében - mely 70 fejezetes volt - leginkább életmód és étkezési tanácsokat adott az olvasóknak. Közel száz féle betegségről számolt be és javasolt rá gyógymódot, gyógynövényekkel, házi orvosságokkal. A könyv ezen kívül a megelőzésről is említést tett, fontosnak tartva a személyi és közösségi higiénia betartását. A Pax corporis rendkívül népszerűvé vált, összesen 12-szer adták ki 1690 és 1774-között.

paxcorporis.jpg

Az első nyomtatott, magyar nyelvű orvosi könyvet Pápai Páriz Ferenc (1649-1716) írta, a Pax corporis (A test békéje) 1690-ben jelent meg Kolozsváron. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr2517784804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása