Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első magyar nyilvános könyvtár

2022. március 09. - Tokár Tamás Zalán

Az első magyar nyilvános könyvtárat, a Pécsi Püspöki Könyvtárat, Klimo György pécsi püspök alapította, 1774. tavaszán. A püspök 1754-ben határozta el, hogy újjászervezi az 1367 és 1390 között működő Pécsi Egyetemet és létrehozza annak könyvtárát. Klimo papírmalmot és nyomdát létesített, a könyvek gyűjtéséhez és kategorizálásához pedig tudós papoktól kért segítséget. A püspöki palota bővítése után külön épületszárny adott otthont a teológiai, jogtudományi, orvostudományi, természettudományi, bölcsészettudományi köteteknek és a kéziratos munkáknak. Bár Klimo Györgynek egyetemet nem sikerült alapítania, de a könyvtára közel 15 ezres gyűjteménnyel rendelkezett. A könyveket az olvasók ingyen kölcsönözhették, az intézmény általában szerdán és pénteken volt nyitva a pécsi polgárok számára, a többi napon leginkább a papi szeminárium tagjai vehették igénybe a szolgáltatásokat. Egészen a 20. századig kellett várni, hogy Klimo György álma megvalósulhasson, bibliotékája 1923-ban egyetemi könyvtár lett, miután a pozsonyi Erzsébet Tudományegyetemet Pécsre költöztették. A Klimo Könyvtár jelenleg a Pécsi Egyetemi Könyvtár muzeális különgyűjteménye, körülbelül 35 ezer, nagyrészt latin nyelvű kötettel rendelkezik, köztük számos kézírásos kódex és ősnyomtatvány is megtalálható.

klimo_gyorgy.jpg

Az első magyar nyilvános könyvtárat, a Pécsi Püspöki Könyvtárat, Klimo György (1710-1777) pécsi püspök alapította 1774. tavaszán. (Kép innen)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr6417775742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása