Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első, embereket szállító hőlégballon

2022. február 16. - Tokár Tamás Zalán

Az első, embereket szállító hőlégballont két francia feltaláló testvér, Joseph-Michel Montgolfier és Jacques-Étienne Montgolfier készítette, 1783-ban. A testvérek édesapjuktól egy papírgyárat örököltek, amiből jelentős anyagi hasznuk származott. Ennek köszönhetően lehetőségük adódott különféle újításokat véghez vinni, egyik ilyen fejlesztésük a hőlégballon volt. Miután 1783. június 4-én sikeresen végrehajtottak egy tesztrepülést, a következő alkalommal, 1783. szeptember 19-én, már élőlények is voltak a ballonon. A Montgolfier testvérek találmánya nyolc percen át repült egy kakassal, egy kacsával és egy birkával a fedélzetén, a francia udvar szeme láttára. Végül 1783. november 21-én levegőbe emelkedett az első, embereket szállító, szabadon repülő (nem rögzített) hőlégballon is. A küldetést a fizikus Jean-François Pilâtre de Rozier és François Laurent d’Arlandes márki vállalta. A ballonnal 9 kilométert tettek meg Párizs felett, 100 méter magasan. A testvérek, találmányuk elismeréseképp, 1783-ban a Francia Akadémia tagjai lettek, 1788-ban pedig XVI. Lajos király, nemesi címet adott a Montgolfier családnak. A Montgolfier fivérek hőlégballonjának másolata, a londoni Természettudományi Múzeumban látható.

montgolfier_balloon.jpg

Az első, embereket szállító hőlégballont két francia feltaláló testvér, Joseph-Michel Montgolfier (1740-1810) és Jacques-Étienne Montgolfier (1745-1799) készítette 1783-ban. A képen a fivérek hőlégballonjának másolata látható, melyet a londoni Természettudományi Múzeumban állítottak ki. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr1217512336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Motorogre 2022.02.17. 17:36:29

Elég kevés ez így. Több konkrét adat kellene: miből volt (papír), mekkora volt, mi fejlesztette a forró levegőt, mi volt a kockázata, s mi lett a vége... (leégett).
És főleg: utána miért volt 200 év szünet ...
süti beállítások módosítása