Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első magyar országos fenyítőház

2022. február 14. - Tokár Tamás Zalán

Az első magyar országos fenyítőház, 1772. szeptember 4-én kezdte meg működését Szempczen (ma Szenc), Pozsony közelében. Létrejöttét azért szorgalmazták, mert Magyarországon nem volt központi börtönrendszer. Az intézményt Mária Terézia hozzájárulásával gróf Esterházy Ferenc alapította, aki 1770-ben felajánlotta egyik épületét az államnak. A Királyi fenyítő és dologház 200 főt tudott befogadni, az elítéltek mellett csavargókat, elmebetegeket és gyerekeket is bezártak ide, nevelő célzattal. A rabokat dolgoztatták, fizetniük kellett az őrzésért és az ellátásért. A férfiak és a nők külön szintre kerültek, 10 fős zárkákban szállásolták el őket. A fenyítőház a rossz körülmények miatt 1780-ban Tallósra, majd 1785-ben Szegedre költözött. A Királyi fenyítő és dologház üzemeltetése egy idő múlva már nem volt gazdaságos, a rabtartási költségek megnövekedtek, ezért az intézményt 1832-ben bezárták.

szempczi_fenyitohaz_udvaran_levo_emeletes_epulet.jpg

Az első magyar országos fenyítőház 1772. szeptember 4-én kezdte meg működését Szempczen (ma Szenc), Pozsony közelében. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr5517478326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása