Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első post-it cédula

2022. január 31. - Tokár Tamás Zalán

Az első post-it cédulát Artur Fry, a 3M Company munkatársa készítette 1974-ben, kollégája, dr. Spencer Silver egyik korábbi találmányának köszönhetően. Spencer Silver 1968-ban egy szuperragasztón dolgozott, de e helyett egy alacsony tapadású, újra felhasználható ragasztóanyagot hozott létre. Bár Silver úgy vélte, hogy találmánya figyelemre méltó, hosszú ideig nem keltette fel senki érdeklődését. 1974-ben, Artur Fry Spencer Silver egyik előadásán hallott a ragasztóról és támadt egy ötlete. Fry rendszeresen járt templomba és a zsoltárokat tartalmazó daloskönyvéből állandóan kiestek a könyvjelzők. Úgy vélte, ha a papírdarabokat bekennék Silver ragasztójával, akkor ezt a problémát orvosolni lehetne. Mivel a 3M Company úgy vélte, hogy a tapadós cédulák megkönnyíthetik a kommunikációt, 1977-ben teszt jelleggel piacra dobta az USA négy városában, valamint 1978-ban ingyenes termékmintákat is osztott belőle Press 'n Peel néven. A kampány jól sikerült, ezért 1980-ban újra elkezdték árusítani az Egyesült Államokban a már Post-It Notes névre hallgató terméket. Mivel a post-it cédulák nagy sikert arattak, 1981-ben már Kanadában és Európában is elterjedtek. A 3M Company folyamatosan fejleszti a tapadós céduláit, mely a mai napig az egyik legnépszerűbb termékük. 2003-ban a vállalat készített egy erősebb, nem csak sima felületre tapadó változatot, 2018-ban pedig egy ipari célra is felhasználható, tartósabb, vízálló verzióval is előállt, ami a fához és más anyagokhoz is hozzáragad.

frysilver.jpg

Az első post-it cédulát Artur Fry (1931-), a 3M Company munkatársa készítette 1974-ben, kollégája, dr. Spencer Silver (1941-2021) egyik korábbi találmányának köszönhetően. A kép bal oldalán Artur Fry, a jobb oldalán dr. Spencer Silver látható. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr9116822318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása