Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első Coca-Cola

2021. december 27. - Tokár Tamás Zalán

Az első Coca-Colát, John Stith Pemberton amerikai gyógyszerész készítette 1885-ben. Az ital az egy évvel korábbi, Pemberton's French Wine Coca nevű, borból és kokainból álló gyógyhatású készítményének továbbfejlesztett változata volt. Atlanta és Fulton megye szesztilalmat vezetett be, ezért készítette el Pemberton az alkoholmentes, szénsavas változatot, a Coca-Colát. Az italt poharanként 5 centért árulták a patikák, Pemberton hitt a jótékony hatásában, úgy vélte, hogy akár emésztési zavarok vagy a migrén ellen is használható. Pemberton azonban súlyos betegsége miatt 1887-ben eladta cégének egy részét Asa Griggs Candlernek, aki 1888-ban megalapította a Coca Cola Corporation-t. Pemberton 1888-as halála után más cégek is gyárthattak és árusíthattak Coca Colát, de Asa Griggs Candler fokozatosan kiszorította versenytársait és az ő vállalata lett az egyeduralkodó. A Coca-Cola ezután elindult világhódító útjára. 1894-től már üvegben árusították, a benne lévő kokain adagot pedig fokozatosan csökkentették, majd 1929-ben teljesen kivonták és koffeinnel helyettesítették. Magyarországon 1968-ban mutatták be a Coca-Colát a Budapesti Nemzetközi Vásáron, a Magyar Likőripari Vállalat kezdte el gyártani és palackozni.

bb2ff1lz-2-752x440.jpg

Az első Coca-Colát, John Stith Pemberton (1831-1888) amerikai gyógyszerész készítette 1885-ben. A kokain tartalmú, gyógyhatású készítménynek szánt italt poharanként 5 centért árulták a patikák, Pemberton hitt a jótékony hatásában. A kép bal oldalán John Stith Pemberton, a jobb oldalán egy 1886-os Coca Cola reklám látható. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr2316790034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása