Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első magyar Grand Prix

2021. október 25. - Tokár Tamás Zalán

Az első magyar Grand Prix-t 1936. június 21-én rendezték Budapesten, a Népligetben. Az autóverseny-sorozat hazai állomásán a pálya 5 kilométer hosszú volt, 50 kört kellett megtenni. A verseny, melyet a Királyi Magyar Automobil Club szervezett, hatalmas érdeklődést váltott ki, több mint 100 ezer néző szurkolt a helyszínen, még Horthy Miklós kormányzó is kilátogatott. 11 versenyző állt rajthoz, köztük a magyar Hartmann László is, aki egy Maseratit vezetett és hetedikként ért célba. Az olasz Tazio Nuvolari lett a győztes, egy Alfa Romeóval futott be elsőként, 10 ezer pengővel lett gazdagabb. A többi versenyző jó teljesítményét is honorálták, a második helyezett 6 ezer, a harmadik helyezett 3 ezer pengőt kapott. A magyar Grand Prix sikeresnek tűnt, de anyagi szempontból megbukott. A verseny után még hónapokig nyomoztak és az derült ki, hogy sokkal többen jutottak be a rendezvényre, mint ahány jegy elkelt. Egyes források szerint, a 100 ezer pengős veszteség oka, hogy számos jegyet meghamisítottak. Ezután még sokáig kellett várni, hogy Magyarország újra részese legyen egy nagyobb volumenű autóverseny-sorozatnak. Az első Forma-1-es Magyar Nagydíjra, 50 évvel később, 1986-ban került sor a Hungaroringen.

vamosi_peter.jpg

Az első magyar Grand Prix-t 1936. június 21-én rendezték Budapesten, a Népligetben. 11 versenyző állt rajthoz, köztük a magyar Hartmann László is, aki egy Maseratit vezetett és hetedikként ért célba. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr9316734324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása