Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első repülőgép, mely leszállás nélkül körbeutazta a világot

2021. október 08. - Tokár Tamás Zalán

Az első repülőgép, mely leszállás és újratankolás nélkül körbeutazta a világot, 1986. december 14-én indult útnak a kaliforniai Edwards Légibázisról. A Rutan Model 76 Voyager nevű gépet, Burt Rutan és testvére, Dick építette kelvárból, valamint üveg és szénszálas műanyagból. A 17 üzemanyagtartállyal rendelkező járművet két pilóta, Dick Rutan és Jeana Yeager vezette. A repülőgép 9 nap, 3 perc, 44 másodperc alatt kerülte meg a Földet és 1986. december 23-án ért célba. A Rutan testvéreket és Jeana Yeagert, Ronald Reagen amerikai elnök Becsület Érdeméremmel tüntette ki, valamint az USA Nemzeti Repülési Szövetségétől megkapták a Collier Trófeát. A Rutan Model 76 Voyager napjainkban már nem működik, de a washingtoni Smithsonian Nemzeti Légi- és Űrmúzeumban bárki megtekintheti.

main-qimg-0dd8edcc9b06618439a4321a4bc063b0.jpg

Az első repülőgép, mely leszállás és újratankolás nélkül körbeutazta a világot, 9 nap alatt teljesítette küldetését. A két pilóta, Dick Rutan és Jeana Yeager 1986. december 14. - 23. közt kerülete meg a Földet.  (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr9416710598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása