Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első intelligens gyurma

2021. október 06. - Tokár Tamás Zalán

Az első intelligens gyurmát, Dr. Earl Warrick amerikai vegyész hozta létre 1943-ban. Mivel a második világháború idején Japán több természetes gumilelőhelyet is elfoglalt Délkelet-Ázsia területén, Warrick bórsavval és szilikonolajjal kezdett el kísérletezni. Így született meg az intelligens gyurma, vagyis a gyurmalin, ami a természetes gumit ugyan nem tudta helyettesíteni, de kiderült, hogy különleges tulajdonságokkal rendelkezik. Ha letették valahova és otthagyták, szétfolyt, ha falhoz dobták visszapattant, ha rácsaptak egy kalapáccsal széttört. Mivel a gyurmalin szórakoztató volt, de haszontalan, sokáig nem is tudtak mit kezdeni vele. Néhány évvel később azonban, Ruth Fallgatter, egy New Haven-i játékbolt tulajdonosa, meglátta az intelligens gyurmában a fantáziát és Peter C. L. Hodgson marketing szakember tanácsára 1950 húsvétján piacra dobta Silly Putty néven, kis műanyag tojásokban. A Silly Putty hamarosan óriási népszerűségre tett szert, még a The New Yorker nevű hetilap is megemlítette 1950 augusztus 26-ai számában. 1961-re meghódította Európát és a Szovejtuniót, 1968-ban pedig az Apollo 8 űrhajósai is magukkal vitték küldetésükre. A Silly Putty 2001. május 28-án bekerült a Nemzeti Játékhírességek Csarnokába.

20170220073.jpg

Az első intelligens gyurmát, vagyis a gyurmalint, Dr. Earl Warrick (1911-2002) amerikai vegyész hozta létre 1943-ban, hogy helyettesítse a természetes gumit. A gyurmalin ugyan nem tudta pótolni a természetes gumit, de különleges tulajdonságai miatt nagyon szórakoztató volt. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr516707686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása