Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első plüss maci

2021. október 04. - Tokár Tamás Zalán

Az első plüss macit 1902-ben készítette Margarete Steiff varrónő, a németországi játékkészítő műhelyében. Az 55 cm magas, 55 PB nevű játék, eleinte nem keltette fel senki figyelmét, de egy 1902. novemberében rendezett medvevadászat mindent megváltoztatott. A vadászaton részt vett Theodore Roosevelt amerikai elnök is, akinek nem sikerült lelőnie egy vadat sem. A szervezők a sajtófotók kedvéért elfogtak egy sérült medvebocsot, de az elnök nem volt hajlandó végezni az állattal, mert sportszerűtlennek tartotta. Az esetnek nagy sajtóvisszhangja volt, még a Washington Post is beszámolt róla 1902. november 16-ai számában. Ennek hatására egy orosz bevándorló, Morris Michtom, megalkotta Teddy nevű (ez volt az elnök beceneve) plüss maciját, és kitette az édességboltja kirakatába. Michtom macija olyan népszerű lett, hogy nem sokkal később játékgyárat alapított. A történtek után Margarete Steiff szintén sikerrel járt, 1903-ban a lipcsei játékkiállításon, az amerikai Hermann Berg megvásárolta az 55 PB nevű játék macit és még 3000 példányt rendelt belőle. Margarete Steiff macijából – melyet később ő is Teddy-re keresztelt – egy évvel később már 12 ezret sikerült értékesíteni.

nachbildung_55pb_steiff_museum_giengen.jpg

Az első plüss macit, mely az 55 PB nevet kapta, 1902-ben készítette Margarete Steiff (1847-1909) varrónő. A játék azután lett népszerű, hogy 1902 novemberében Theodore Roosevelt (1958-1919) amerikai elnök egy vadászaton nem volt hajlandó lelőni egy számára elfogott sérült medvebocsot. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr7316707334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása