Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első nyomtatott, magyar nyelvű földgömb

2021. október 01. - Tokár Tamás Zalán

Az első nyomtatott, magyar nyelvű földgömböt 1840-ben alkották meg oktatási célokból, Nagy Károly csillagász, közgazdász javaslatára. A 31 cm átmérőjű gömböt és állványát, Lukács Dénes, a rézmetszeteket Bernhard Biller bécsi rézmetsző készítette. A nevek és feliratok fordítását, a Magyar Tudományos Akadémia tagjai, Vörösmarty Mihály, Bugát Pál és Bajza József végezték. Némelyik elnevezés azonban eltér a ma megszokottól, ilyen például a „szorúlat” vagy a „bemenet”, a Csendes-óceán helyett pedig az „Éjszaki és Déli Csendes Tenger” olvasható a glóbuszon. A gömbből 200 példány készült Gróf Batthyány Kázmér költségén, ezeket ingyenesen osztották szét a jelentkező iskolák közt. A magyar nyelvű földgömbök közül egy tucat maradt meg az utókornak, melyeket közgyűjteményekben őriznek.

img_1550.jpg

Az első nyomtatott, magyar nyelvű földgömböt 1840-ben alkották meg oktatási célokból, Nagy Károly csillagász, közgazdász javaslatára. 200 példány készült belőle, ezeket a jelentkező iskolák kapták meg ingyenesen  (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr4216701208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása