Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első sikeres küldetést teljesítő kémműhold

2021. szeptember 06. - Tokár Tamás Zalán

Az első sikeres küldetést teljesítő kémműholdat, a Discoverer–13-at, 1960. augusztus 10-én lőtte fel az USA a Vandenberg légitámaszpontról. A Discoverer-13 fedőnevű, Corona KH-1 típusú műhold feladata, a Szovjetunió és Kína megfigyelése volt. Miután a Discoverer–13 elkészítette a képeket, az exponált film egy speciális kapszulában jutott vissza a légkörbe, majd ejtőernyő segítségével ereszkedett lejjebb és esett a Csendes-óceánba. A kapszulát nem sokkal később megtalálták a búvárok és egy hadihajóra vitték. Az Egyesült Államok Corona programja 1959 és 1972 között zajlott, ez idő alatt többször is lőttek fel műholdakat megfigyelés céljából.

corona_film_recovery_maneuvar.jpg

Az első sikeres küldetést teljesítő kémműholdat, a Discoverer–13-at, 1960. augusztus 10-én lőtték fel a Vandenberg légitámaszpontról. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr5216680526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2021.09.06. 19:35:58

Érdekes kérdés, hogy ezek még fent repkednek, vagy már rég lezuhantak?

Walter_Dornberger · www.jagger.hu 2021.09.08. 11:51:17

@gigabursch: egy tekercs film volt bennük, amit - mint a poszt írja kapszulába zárva juttattak vissza a földre.(mert nem tudták akkoriban a képet elektronikusan továbbítani.)
Ezek a műholdak már réges-régen lezuhantak/elégtek/ űrszemét lett belőlük. (alacsony pályára voltak felbocsátva, onnan hamar leestek, mert a fényképezéshez az jobb.)
süti beállítások módosítása