Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első fennmaradt fotó a Holdról

2021. szeptember 01. - Tokár Tamás Zalán

Az első fennmaradt fotót a Holdról, John William Draper, angol származású, Amerikában élő történész, filozófus és kémikus készítette. A tudós 1839-ben professzori állást kapott a New York-i Egyetemen, ezután kezdett el foglalkozni a Louis Daguerre által felfedezett fényképészeti eljárással. Draper több hónapig kísérletezett a Hold megörökítésével, végül 1840. március 26-án sikerült lefényképeznie a New York-i Egyetem obszervatóriumából. A 30 perces expozíciós idő viszont túl hosszúnak bizonyult, ez az oka annak, hogy a felvétel nem teljesen tiszta és a lemez egy része megfeketedett. A világon először azonban nem ő, hanem maga Louis Daguerre fotózta le a Holdat 1839. januárjában, de a feltaláló laboratóriuma 1840. márciusában leégett, így a dagerrotípia megsemmisült.  

john_w_draper-the_first_moon_photograph_1840.jpg

Az első fennmaradt fotót a Holdról, John William Draper (1811–1882) készítette 1840. március 26-án, a New York-i Egyetem obszervatóriumából. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr1816668450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása