Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első Magyarországon nyomtatott könyv

2021. június 30. - Tokár Tamás Zalán

Az első Magyarországon nyomtatott könyv, a Chronica Hungarorum, 1473. június 5-én jelent meg. A Budai krónika néven is ismert könyv, Hess András nyomdájában készült 10 hónapon keresztül. A Budai krónika a magyar nép történetét írja le latinul, a honfoglalástól 1468-ig. Hess András több művet is felhasznált forrásként a könyvhöz, például Kálti Márk Bécsi Képes Krónikáját és Küküllei János Nagy Lajos-életrajzát. A Budai krónika terjedelme 70 levél, vagyis 133 lapból áll. Valószínűleg 200-240 darabot nyomtattak a könyvből, ma már csak 10 példány maradt belőle. Ebből kettő Magyarországon található, az egyiket az ELTE Egyetemi Könyvtárában, a másikat az Országos Széchényi Könyvtárban őrzik.

hess_chronica_hungarorum.jpg

Az első Magyarországon nyomtatott könyv, a Chronica Hungarorum, 1473. június 5-én jelent meg. A képen Chronica Hungarorum egy lapja látható. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr9116605630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása