Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első budapesti Szent István-szobor

2021. június 12. - Tokár Tamás Zalán

Az első budapesti Szent István-szobrot 1906. május 21-én avatták fel a Budai Várban, a Halászbástya mellett. A szobor felállítása már hosszú évek óta tervben volt - először gróf Pálffy Móricz királyi helytartó vetette fel 1863-ban – de konkrét döntés csak 1896-ban született. Ekkor hozták meg azt a törvényt, mely a millenniumot sorsfordító történelmi eseménnyé nyilvánította és rendelkezett arról is, hogy állítsanak emlékműveket annak tiszteletére. A szobrot Stróbl Alajos készítette 1898 és 1903 között. A talapzat 540 cm, a bronz főalak pedig 400 cm. Szent István lovon ülve látható, a fején koronát, a vállán palástot visel, jobb kezében pedig kettős keresztet tart. A talapzat domborműveit szintén Stróbl alkotta, István uralkodásának fontosabb mozzanatait ábrázolja. A szobor avatásakor nagy ünnepséget rendeztek, több újság is beszámolt az eseményről.

halaszbastya_szt_istvan_szobor_avatasa_1906_2.jpg

Az első budapesti Szent István-szobrot 1906. május 21-én avatták fel, Stróbl Alajos készítette 1898 és 1903 között. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr8616587592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása