Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első fennmaradt magyar nyelvű vers

2021. április 02. - Tokár Tamás Zalán

Az első fennmaradt magyar nyelvű vers az Ómagyar Mária-siralom, melyet a 13. században írtak a Leuveni kódex lapjaira. A műben Mária, a keresztre feszített Jézus anyja, fia elvesztése miatt kesereg. Ez egy 12. századi latin nyelvű vers átköltése, az eredeti szerzője egy párizsi domonkos rendi szerzetes, Geoffroi de Breteuil volt. A Leuveni kódexre és a költeményre, a Leuveni Katolikus Egyetem talált rá, majd vette meg egy müncheni könyvkereskedéstől 1922-ben. A kódex csak hatvan évvel később, 1982-ben került hosszas tárgyalások után a magyar állam tulajdonába. Jelenleg az Országos Széchényi Könyvtárban őrzik.

mxcp_1617128927939_omagyar_maria-siralom.gif

Az első fennmaradt magyar nyelvű vers, az Ómagyar Mária-siralom, melyet a 13. században írtak a Leuveni kódex lapjaira.  (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr6116485726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása