Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első európai, alkoholbázisú parfüm

2021. március 20. - Tokár Tamás Zalán

Az első európai, alkoholbázisú parfüm, a királynévíz, vagy a magyar víz (franciául: eau de Hongrie), a 14. század végén készült, a legenda szerint Károly Róbert magyar király felesége, Piast Erzsébet megbízásából. A királynévíz receptjét csak a 17. század közepén dokumentálták, így eredeti összetevőit nem ismerjük pontosan, de valószínűleg borpárlattal desztillált rozmaringot és kakukkfüvet tartalmazott. Nem csak illatosításra használták, hanem gyógyászati célokra is, például lenyeltek kisebb adagokat gyomorproblémáik enyhítésére, vagy bekenték magukat vele, hogy csillapítsák izületi fájdalmaikat. A királynévíz egész Európában kedveltté vált, még XV. Lajos és szeretője, Madame Pompadour is használta. Az illatszernek létezik 21. századi változata is, egy magyar parfümőr, Minya Viktória, 2014-ben létrehozta Eau de Hongrie nevű termékét, mely a királynévíz újragondolt változata.

mxcp_1615916300490_el_bieta_okietkowna_z_dzie_mi.JPG

Az első európai, alkholbázisú parfüm, a királynévíz, vagy a magyar víz, a 14. század végén készült, a legenda szerint Károly Róbert (1288-1342) magyar király felesége, Piast Erzsébet (1305-1380) megbízásából. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr516467054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2021.03.23. 16:51:37

Ez érdekes volt.

S ha a férje megitta és kieresztette, akkor az még a király-vize-let-t?
:-)
süti beállítások módosítása