Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

A világ első szelfije

2021. március 06. - Tokár Tamás Zalán

A világ első szelfijét 1839 őszén készítette magáról Robert Cornelius, holland származású amerikai vegyész és fotográfus Philadelphiában. Cornelius édesapja a Chestnut Streeten található lámpaüzletének hátsó udvarán állította fel a fényképezőgépét. A képen Robert Cornelius egy kissé komornak tűnik, ennek az az oka, hogy hosszú ideig kellett várakoznia, hiszen az exponálási idő akár 10-15 perc is lehetett. Ez a szelfi volt az első sikeres próbálkozása, mivel a dagerrotípia hátoldalára ezt írta: „A valaha készült legelső fénykép. 1839”.

mxcp_1614453237605_robertcornelius.jpg

A világ első szelfijét 1839 őszén készítette magáról Robert Cornelius, amerikai vegyész és fotográfus. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr7916442784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2021.03.07. 15:23:58

Ez a fénykép nem "szelfi", hanem önarckép. Az önarckép egy alkotás, míg a "szelfi" értelem nélküli, nárcisztikus tevékenység, egy felesleges divat.

Egyébként a dagerrotípiák exponálási ideje kb. 30-40 perc volt a korai időkben. Ezt pár évvel később (1842-ben), egy magyar tudós, Petzvál József találmányával, a világ elő fényerős objektívjével mindössze 30-40 másodpercre lehetett csökkenteni. Ez az objektív nagy mértékben hozzájárult a dagerrotípia gyorsabb elterjedéséhez.
süti beállítások módosítása