Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első dobozos sör

2021. január 04. - Tokár Tamás Zalán

Az első dobozos sör 1935. január 24-én került kereskedelmi forgalomba. Konzervgyártás már korábban is létezett, de mivel a sör íze megváltozik, ha fémmel lép reakcióba, meg kellett alkotni a megfelelő tárolóeszközt. Ez az amerikai Gottfried Krueger sörfőző vállalatnak sikerült először. Az American Can csomagoló cég közreműködésével, 1933-ban létrehozták azt a dobozt, melyben már elállt az ital. A Gottfried Krueger söre két évvel később, 1935-ben, már a boltokban is kapható volt, hatalmas sikert aratott, az év végére már 200 millió (!) darabot adtak el belőle. Mivel a dobozos sör népszerűsége folyamatosan nőtt, egyre több gyártó dobta piacra saját termékét, ráadásul könnyebb volt tárolni és szállítani, így a világ többi részén is hamar elterjedt.

mxcpfirst-beer-can-gottfried-krueger-brewing-company_jpg1.jpg

Az első dobozos sör 1935. január 24-én került kereskedelmi forgalomba, az év végére már 200 millió (!) darabot adtak el belőle. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr6716364696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

laci_52 2021.01.05. 16:22:56

Kis hazánkban nagyon későn lett divat a dobozos sör, talán azért, mert az átkosban nem volt kapacitás és/vagy hajlandóság a dobozgyártásra, illetve a szocialista tervgazdálkodás kereteibe nem fért bele.

Pierr Kardán 2021.01.05. 17:19:59

@laci_52: Ja, meg kellett az alumínium fontosabb termékek gyártásához, mint pl. az egyforintos, vagy annál kisebb értékű érmék, a menzás tálcák és evőeszközök, a szódásszifon, meg persze a kábelek is alumíniumból voltak.

Az 5 Ft-osnál kisebb érmék eltüntek, szódásszifon már nincs, a kábelek rézből készülnek, az evőeszközözök meg ezüstből, akarom mondani acélból, tehát ma már van bőven alumínium sörösdobozt gyártani :-)

Quattroman 2021.01.06. 00:56:56

igazából az aluminium az oroszoknak kellett a repülőgép gyártásukhoz...
süti beállítások módosítása