Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

A világ első légifotósa

2020. november 25. - Tokár Tamás Zalán

Az világ első légifotósát, Gaspard-Félix Tournachonnak hívták. Tournachon, aki a Nadar művésznevet használta, számos dologgal foglalkozott, volt színdarabíró, festőművész, karikaturista, újságíró, léghajós és fotós is. Nadarnak sikerült először fényképeket készíteni a levegőből 1858-ban, ami azért volt nagy kihívás számára, mert korábbi próbálkozása során a léggömbjéből kiáramló gázok tönkretették a lemezeire előkészített kollódiumot. (Az első légifotók sajnos nem maradtak fenn az utókor számára.) 1859-ben III. Napóleon császár felkérte, hogy készítsen légifelvételeket a poroszországi háborúról, de Nadar visszautasította, mert radikális republikánus volt. Nadar portréfotóival is hírnevet szerzett, több ismert embert megörökített, köztük volt Claude Monet, Alexandre Dumas, Richard Wagner, Hector Berlioz, valamit Liszt Ferenc is.

mxcpfelix_nadar_c1860.jpg

Gaspard-Félix Tournachon (művésznevén Nadar) (1820-1910) volt az első ember, akinek először sikerült fényképeket készíteni a levegőből 1858-ban. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr9216294128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása