Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

A világ első ismert női polihisztora

2020. november 11. - Tokár Tamás Zalán

Az első ismert női polihisztor, Hüpatia, (kb.) 355-ben született Alexandriában. Apja, Theón, alexandriai tanár nyomdokait követve tanult filozófiát, matematikát és csillagászatot Athénban. Képességei kiemelkedőek voltak, elnyerte a babérkoszorút, ami nagy dicsőségnek számított, ezzel megalapozta hírnevét. Hüpatia ezután visszatért Alexandriába, ahol egy új-platonista filozófiai iskolában kezdett el tanítani 383-tól, majd 400-tól annak vezetője lett. Hüpatia tudományos tevékenysége szerteágazó volt, több geometriával, matematikaelmélettel és csillagászattal foglalkozó műve is megjelent. Bár nagy népszerűségnek örvendett – tudásával, még Orestes, Alexandria római prefektusa tiszteletét is kivívta – Hüpatia pogány volt, ezért Alexandria püspöke, Kürillosz, eretnekséggel vádolta tanai miatt. 415. márciusában a püspök hívei Hüpátiát elfogták, meggyilkolták, majd maradványait elégették. Hüpatia emléke fennmaradt, drámákat, regényeket írtak életéről, egy aszteroida (238 Hypatia) és a Hold egyik krátere is az ő nevét viseli, valamint 2009-ben egy róla szóló film is megjelent Agora címmel.

mxcphypatia_portrait.png

Az első ismert női polihisztort, Hüpatiának (kb. 355-415) hívták, tudásával sokak tiszteletét kivívta, de Alexandria püspöke, Kürillosz, eretnekséggel vádolta és megölette. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr8416277474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ehetetlen Odó 2020.11.13. 20:32:12

@kovacs_janos_16: Ezt az ostobaságot kár volt ideböfögnöd, elvtárs.
süti beállítások módosítása