Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első önvezető tartályhajó, mely átkelt a Csendes-óceánon

2023. január 18. - Tokár Tamás Zalán

Az első önvezető tartályhajó, mely átkelt a Csendes-óceánon, 2022. május 1-jén indult útjára, a texasi Freeport-kikötőből. A Prism Courage még emberi beavatkozással navigált ki a Mexikói-öbölből, majd a Panama-csatornán áthaladva önvezető üzemmódba váltott és 10 800 tengeri mérföldet (20 ezer kilométert) megtéve, 33 nappal később elérte Dél-Korea partjait. A hajó HiNAS 2.0 nevű autonóm navigációs szoftverét, a Hyundai leányvállalata, az Avikus fejlesztette. A HiNAS 2.0 mesterséges intelligenciát használ, mely felismeri a többi vízi járművet, valamint alkalmazkodik az időjáráshoz. Az Avikus 2022 októberében megkapta az ABS engedélyeket a használatához, így 2023-tól az összes új építésű hajója ezt a szoftvert fogja használni.

restmb_idxmake.jpg

Az első önvezető tartályhajó, mely átkelt a Csendes-óceánon (a Prism Courage), 2022. május 1-jén indult útjára, a texasi Freeport-kikötőből. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr3818027786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása