Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

Az első kétkarú robot karmester

2022. december 21. - Tokár Tamás Zalán

Az első kétkarú robot karmester, YuMi, 2017. szeptember 12-én mutatkozott be Pisában, a Nemzetközi Robotikai Fesztivál zárógáláján. A gálán, ahol Maria Luigia Borsis és Andrea Bocelli is énekelt, Verdi darabokat adtak elő. A svájci ABB vállalat robotja, a Luccai Filharmonikusokat vezényelte. 2008-ban, Ditroitban, már fellépett egy robot karmester, ASIMI, de ő csak a jobb karját tudta használni. YuMi-t a gálára egy olasz karmester, Andrea Colombini segítette felkészíteni, akit meglepett, hogy néhány év alatt milyen sokat fejlődtek a humanoid gépek. Az ABB 2015-ben dobta piacra kétkarú robotjait, hogy hatékonyabbá tegyék a kisebb alkatrészek összeszerelését és a futószalag melletti munkát. A gépek művészetben betöltött jövőbeli szerepét egyenlőre nem tudjuk megjósolni, de az szinte biztos, hogy gyárakban egyre kevésbé lesz szükség emberi munkaerőre.

bocelli.jpg

Az első kétkarú robot karmester, YuMi, 2017. szeptember 12-én mutatkozott be Pisában, a Nemzetközi Robotikai Fesztivál zárógáláján. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr318005498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása