Dióhéjban arról, ki vagy mi volt (vagy lesz) az első

Ez az első

Ez az első

A világ első földalatti postahivatala

2022. november 23. - Tokár Tamás Zalán

A világ első földalatti postahivatalát, az Osztrák-Magyar Monarchia (a mai Szlovénia) területén, a Postojnai-cseppkőbarlangban nyitották meg, 1899. augusztus 15-én. Mivel a barlang ekkor már 80 éve kedvelt turistacélpont volt és gyakran rendeztek itt ünnepségeket is, létrehoztak egy postahivatalt, mely a Táncterem végében, a bejárattól 500 méterre kapott helyet. A 4 x 2 méteres, ajtóval és ablaknyílással rendelkező, kőből készült építmény forgalma folyamatosan növekedett, 1900-ban a barlang látogatói már több mint 7000 képeslapot adtak fel ott. A nagy érdeklődésre tekintettel 1927-ben egy másik postát is nyitottak a barlang Hangversenytermében, de ez nem üzemelt sokáig, 1945-ben bezárták. A világ első földalatti postahivatala napjainkban is működik. Az osztrák és a szlovén posta 2013-ban egy közös emlékbélyeget adott ki a tiszteletére.

slovenia5stamp.jpg

A világ első földalatti postahivatalát, a Postojnai-cseppkőbarlangban nyitották meg, 1899. augusztus 15-én. Az osztrák és a szlovén posta 2013-ban egy közös emlékbélyeget adott ki a tiszteletére. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazelso.blog.hu/api/trackback/id/tr7217983476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása